Google+ BOXE FROM BELGIUM: Boksen zonder kap: "Een dreun is een dreun" (+VIDEO) Google+

samedi 12 octobre 2013

Boksen zonder kap: "Een dreun is een dreun" (+VIDEO)

De amateurbokssport mag wel wat spectaculairder. Want terwijl bij de professionele bokswedstrijden de zalen vol zitten, blijft bij de amateurs het publiek weg. "Het publiek wordt toch getrokken door knock-outs en bloedneuzen", aldus Ed van Wijk, de voorzitter van de medische commissie van de Boksbond.

Zonder kap kan het publiek de boksers ook makkelijker herkennen, wat de sport persoonlijker maakt. Daarom wordt vandaag in Kazachstan voor het eerst de wereldkampioenschappen voor amaturs zonder kap gehouden.

Hersenschade

Niet iedereen is daar blij mee. Zoals neuropsycholoog Erik Matser, die zegt dat de boksers zonder hoofdbescherming meer kans hebben op hersenschade: "De kap biedt vooral bescherming als je recht op je gezicht wordt geslagen. Dat hele kleine beetje bescherming wordt nu ook weggenomen. Jongens met enorm veel talent moeten iets belangrijks als hersenschade begrijpen." Matser wil daarom dat er een onafhankelijke medische commissie komt die de zaak gaat bekijken.

Hoofdbescherming, hoe zit het?

Professionele boksers mogen geen kap dragen, voor de grote groep amateurs is het sinds 1984 juist verplicht om er wel één op te hebben. Die regel werd ingevoerd nadat bij de wereldberoemde bokser Muhammed Ali de ziekte van Parkinson werd vastgesteld. De link met de vele klappen tegen zijn hoofd was snel gemaakt. Sinds 1 oktober 2013 is het ook in de hoogste klasse van de amateursport niet meer verplicht om hoofdbescherming te dragen.
De medische commissie van de boksscholen en boksers zelf zien het probleem niet. "Een dreun is een dreun", vindt Peter Zwezerijnen van Boksschool de Voltreffer. De boksers zeggen dat de kap ook weer niet zo veilig is: "De kap kan een vals gevoel van veiligheid geven, terwijl alleen oren, ogen en wenkbrauwen beter beschermd worden", zegt boksschooleigenaar Teus de Kruyf. "Voor het hoofd maakt het niets uit. Je slaat iemand knock-out op de kin en die is sowieso onbeschermd." Wel heb je volgens de boksers meer kans op een wenkbrauwblessure.
De kap zit ook gewoon niet zo lekker. Zo kunnen boksers er niet altijd goed mee zien en veroorzaakt 'ie wonden in het gezicht. De meeste boksers vinden het wel of niet dragen van de kap dan ook een eigen keuze van de boksers, zolang die ouder is dan achttien jaar. "Als je niet wil, nou, dan ga je toch lekker iets anders doen", aldus oud-bokser Eric Warmerdam.

Gemengde gevoelens

Peter Müllenberg, die voor Nederland aan het WK meedoet, heeft gemengde gevoelens over de nieuwe regel:
Door: Anna NOS 3

Aucun commentaire :

Enregistrer un commentaire